HISTORIEK WIELERCOMITE - EEKLO
     
 10 augustus 1968   In café Monty op de Markt te Eeklo wordt onder impuls van dhr. Stanssens, bankdirecteur en enthousiast wielerliefhebber een nieuwe wielertoeristenclub gesticht. Als naam wordt gekozen: "Wielertoeristenclub van het Meetjesland. De voorzitter wordt dhr. Robert Cauwels.
1969   Er wordt aan ledenwerving gedaan en 80 belangstellenden laten zich inschrijven.
Lidgeld: 20 fr.
Doel: iedere zondagmorgen een fietsuitstap ondernemen.
          start op de Markt te Eeklo
          afstand: 40 à 50 km
1970   De club sluit aan bij de bestaande rennersclub: Veloclub 't Meetjesland. Wij zijn vanaf nu ook lid van de K.B.W.B. en nemen deel aan de rally's ingericht door deze bond. De zondagmorgenritten blijven bestaan onder leiding van Clement Van Daele. Sponsor is de brouwerij Krüger.
1972   De brouwerij Krüger stopt de sponsoring, maar Willems Kledij is onmiddellijk bereid om over te nemen.
149 blauwkens (genoemd naar de kledij) schrijven dit jaar in. Samen wordt er dat jaar ruim 200 000 km afgelegd. Ook wordt overgegaan tot het uitgeven van een maandelijks clubblad aan onze leden.
1973   Onze club floreert, maar kost geld. Om de clubkas te spijzen worden zesdaagsen op rollen ingericht. De grote sponsor van die zesdaagsen is Gust Rotsaert van "Carin Spray". De zesdaagsen gaan door in "Dancing Europ Tour" te Eeklo. De grote animator en speaker van dienst is Julien De Soete. We houden die organisaties 8 jaar vol, tot de concurrentie te groot wordt.
1974   Een eigen materiaal-volgwagen wordt aangeschaft voor langere fietstochten.
1977   De eerste grote meerdaagse fietsreis wordt georganiseerd. In 7 dagen fietsen 19 leden 2000 km van Adegem naar Lourdes (Fr.), samen met 5 begeleiders per wagen.
1980   Een tweede fietsreis gaat door naar Oostenrijk. In 7 dagen wordt door 20 leden via de Vogezen (Fr.) en het Zwarte Woud  (D.) 1000 km afgelegd.
1984   Op vraag van enkele leden wordt terug een reis naar Lourdes per fiets ondernomen. 12 leden nemen hieraan deel.
1986   De fietsreizen vallen in de smaak. In juli fietsen 18 leden Eeklo - Rome in 12 dagen. Als bekroning volgt in het Vaticaan een onvergetelijke ontvangst door de paus.
1988   Na 17 jaar besluit Willy Willems van "Willems Kledij" een eind te maken aan de sponsoring. Onmiddellijk wordt ons een nieuw contract van 3 jaar bij de doe-het-zelf zaak "Van Kerckhove-Cemuynck" aangeboden. Onze blauwe kledij wordt nu oranje en Willy Willems wordt uit dankbaarheid benoemd tot erevoorzitter.
1989  

Tijdens het verlof gaat onze vijfde grote fietstocht door. Dit maal is het doel Elbigenalp in Tirol (Oostenrijk) Afstand 1000 km, afgefietst in 7 dagen.

1991  

Einde contract met "Van Kerckhove-De Muynck". August Rotsaert is dadelijk bereid ons op te nemen als Wielertoerisme-afdeling bij zijn rennersploeg "Wielerjeugdcomité - Eeklo". Hoofdsponsor is "CARIN cosmetics". Medesponsors zijn Colnago - Tönissteiner - Rabobank - Saxon.
Dit jaar bezoeken wij één van onze sponsors. Na 3 dagen en 375 km met de fiets valt er ons een hartelijke ontvangst te beurt bij Tönissteiner in Brohl (Eiffel - Duitsland).

1992   We bezoeken onze hoofdsponsor "CARIN cosmetics" in Middelkerke aan zee.
1993  

Na een fantastische fietstocht vanuit Eeklo, door de Franse Alpen, bereiken we in 10 dagen Milaan. Na één dag verblijf fietsen we dwars door de grootstad Milaan met zijn 4 miljoen inwoners naar Cambiago. Daar worden we door Ernest Colnago persoonlijk ontvangen in zijn wereldberoemde fietsenfabriek.


1994   Er komt een breuk tussen de renners en de toeristenafdeling. Wij doen zelfstandig verder onder de benaming "WIELERCOMITE - EEKLO". August Rotsaert verlengt zijn contract met ons voor 3 jaar. Wij krijgen er als nevensponsors Donna Panty bij.
1996   Onze sponsor, Gust Rotsaert, wordt verkozen tot voorzitter van KBWB Oost-Vlaanderen. Ons ledenaantal is gestegen tot 77 en gemiddeld wordt er dit jaar 2367 km afgelegd.
1997   Het contract met Carin cosmetics wordt terug met 3 jaar verlengd.
1998   Wielercomité viert zijn 30ste verjaardag en stelt zich kandidaat voor het inrichten van de Nationale Bijeenkomst in het jaar 2000
1999   Onze kandidatuur voor de Nationale bijeenkomst 2000 in Eeklo wordt goedgekeurd door de KBWB. De stad verleent haar medewerking en voorbereiding komt op gang.

18 fietsers en 4 begeleiders fietsten de souvenir Marcel Garre van Eeklo naar Gerardmer (Fr.) over een afstand van 601 km. Deze afstand overbrugden zij in 4 dagen. 


2000   Op 1 maart zijn reeds 72 leden ingeschreven. Onze eerste organisatie op 18 en 19 maart (brevet 50 km) en de 26ste grensfietstocht kennen, ondanks het minder goede weer een groot succes.

Maar 2000 stond voor de club volledig in het teken van de Nationale bijeenkomst.
Deze werd, mede dank zij het schitterende weer, maar vooral door de ongelooflijke inzet van vele medewerkers een groot succes. Niet minder dan 5241 wielertoeristen, verdeeld over 232 clubs, passeerden langs de inschrijvingstafel. Het hoogste aantal deelnemers tot hiertoe genoteerd op een Nationale Bijeenkomst!

Op de jaarlijkse kampioenenviering nemen heel wat bestuursleden na vele jaren trouwe dienst afscheid. Robert Cauwels geeft het voorzitterschap van de club over aan Robert Bruneel.

2001  

 

Onder begeleiding van trouwe volgers Marc en Nicole fietsen 16 toeristen vanuit Eeklo naar Lourdes. In 7 dagen overbrugden zij de ruim 1100 km tussen start en aankomst. Ouderdomsdeken Willy Van Loo was er reeds voor de derde keer bij en bereikte vlot het gestelde doel. 

 

 

Eenmaal ter plaatse trokken een aantal moedigen nog richting Tourmalet. Allen bereikten vlot de top van deze Pyreneeënreus, alhoewel het de ene al wat meer moeite kostte dan de andere!
 

 

 

In de nasleep van de Nationale Bijeenkomst organiseerden we voor de eerste maal in ons bestaan een heuse veldtoertocht: Dwars door de Lembeekse bossen. Niettegenstaande de erbarmelijke weersomstandigheden namen 700 moedigen de start.

2002   Dit seizoen werd gekenmerkd door de zoektocht naar een sponsor voor de volgende seizoenen. Het werd een moeilijke klus, maar het resultaat aan het einde van de rit mag er wezen.

Onze voorzitter, Robert Bruneel, fietste voor de 25ste keer Eeklo-Zierikzee-Eeklo. Clubleden, familieleden en vrienden maakten er voor Robert een onvergetelijke dag van.

2003   Na 12 jaar komt er een einde aan de samenwerking met Gust Rotsaert. Het roze-wit verdwijnt uit het wielertoeristenpeleton en wordt vervangen door het geel-grijs-zwart van OPEL MEETjESLAND. Hopelijk een start van een nieuwe, lange samenwerking.
2004  

De samenwerking met de nieuwe sponsor verloopt optimaal.
Het ledenaantal loopt op tot 108 wielertoeristen, ieder met een nieuwe, ultramoderne outfit.
Op 12 juli wordt in Eeklo het startschot gegeven voor een  fietsreis met als bestemming de Mont-Ventoux. Op de top worden de 13 sportievelingen verwelkomd door sponsor Sam Haeck.  

 De 4de VTT “Dwars door de Lembeekse Bossen” aan het begin van het winterseizoen is een daverend succes met 1026 deelnemers.

2005   Wielercomité Eeklo breidt uit naar 118 leden, wat een sterke stijging is. We worden de 3de grootste club in Oost-Vlaanderen.
2006  

Aan het begin van het zomerseizoen telt Wielercomité Eeklo 128 leden.
De Grensfietstocht, een eigen inrichting,  krijgt er een grote broer bij die 105km lang is.
In 7 dagen fietsen 14 leden 1052 km van Eeklo naar Saint-Jean de Maurienne (Fr.), samen met 2 begeleiders. De fietsreis wordt ondernomen onder een ware hittegolf met elke dag temperaturen boven 30° C.

2007   In het begin van het jaar wordt de vzw. Wielercomité Eeklo opgericht. Als vzw heeft de club meer juridische draagkracht.

Op zondag 5 augustus werkt vzw. Wielercomité Eeklo mee aan de fietstocht van 1000 Zonnen en Garnalen. Méér dan 3000 fietsers vinden de weg naar Eeklo. Een lint van 3 kilometer lang trekt door het Meetjesland. Het volledige centrum van Waarschoot wordt afgezet om alle fietsers te kunnen laten verpozen.

Op het einde van het seizoen zet Opel Meetjesland de sponsoring stop. Er wordt druk gezocht naar een opvolger. Dankzij de promotievergunning stijgt het ledenaantal naar 152. Nooit eerder telde de club zoveel leden.

2008  

Het nieuwe wielerseizoen wordt aangevat met 2 nieuwe sponsors: Huysman Bouw en Nissan Q&S Motors Eeklo. De clubleden krijgen een gloednieuwe felblauwe outfit. Voortaan zullen de “blauwkes” te bewonderen zijn langs Vlaamse wegen.

De club vierde dit jaar zijn 40-jarig bestaan en dat op zondag 10-08-2008. Er werd dan ook een retro-rit ingericht met oude fietsen en kledij van vroeger.

Voor het eerst in het bestaan van de club waren wij met 150 leden.

Er werd ook een fietstocht van 1200 km ingericht van Eeklo naar de Col d'Aubisque. Die werd door 8 clubleden en 2 begeleiders afgehaspeld.

Het clubbestuur besliste ook om de Provinciale Bijeenkomst in te richten en dat met groot succes. Niet minder dan 2272 deelnemers passeerden de inschrijvingstafels.

Het seizoen werd afgesloten met een mooie 2de plaats in de Topclubklassering met 66 209 punten. We waren de enige club in eerste provinciale die meer punten totaliseerde dan vorig seizoen.

2009  

Na een schitterend winterseizoen met 10 wintervtt laureaten sluiten we het winterseizoen af met de jenever vtt,waar 22 deelnemers en 2 begeleiders aanwezig waren.
Het zomerseizoen starten we met 134 leden.

Op 1 Juli overlijdt in de Provence clublid en organisator van de Cyclocross in Eeklo Dhr Deschamps Alain.

Doordat we in seizoen 2008 in de topdrie van het topclubklassement eindigden,mochten we op 12 juli een topclubrit organiseren. Door omstandigheden zijn we niet op onze gebruikelijke startplaats vertrokken(sporthal), maar ditmaal in het PTI te Eeklo.

Enkele leden reden dat jaar naar de Mont-Ventoux,waaronder bestuursleden Bosmans Wouter en Stofferis Marnix.

Op het einde van het seizoen is er 285758 km gereden,dat is gemiddeld 2132 km per lid.

2010  

We starten het seizoen met 125 leden.

In het begin worden er al plannen en spaaractie opgezet om in 2011 op clubreis te gaan. Ditmaal met de fiets naar Col de la Bonette.

Op 4 april overlijdt clublid en gemeenteraadslid Dhr Claeys Johan.

In september werd er deelgenomen aan de Nationale Bijeenkomst in Heverlee. We hebben daar met de club het ganse weekend verbleven,om aan verschillende ritten deel te nemen.

We eindigen ons seizoen op de 6 de plaats in topclubklassement van WBV.

2011  

IBij aanvang van het seizoen zijn we met 137 leden.

Na 10 jaar voorzitter te zijn geweest,zet Dhr Bruneel Robert een stapje terug, om opgevolgd te worden door zoon Dhr Bruneel Filip.

Tijdens het seizoen zijn er gesprekken met onze sponsors om het nog lopende contract te verlengen.In juli is alles geregeld zodat ieder clublid met de nieuwe kleuren en logo's van onze sponsors rijdt.

In Juli fietsen 10 clubleden en 2 begeleiders naar de Col de la Bonette.Iedereen is zeer tevreden na het bereiken van het einddoel. De beklimming van deze reus wordt door iedereen schitterend genomen.

Op 14 december overlijdt ere-voorzitter en stichter van onze club Dhr Cauwels Robert.

2012   M. Stofferis verbetert het record van aantal gereden kilometers in het zomerseizoen: hij rijdt 13 053 km en scoort hiermee 1335 punten. Hij wordt hiermee uiteraard afgetekend zomerkampioen.
2013  

VZW Wielercomité Eeklo rijdt met 169 aangesloten leden bij WBV (Wielerbond Vlaanderen), samen 296.114 km afgelegd. Dit is 19.945 km meer dan in 2012 en gemiddeld 2.278 km per actief lid.
Er werden 37 zondagmorgenritten gereden met gemiddeld 43 deelnemers. In totaal werden 4.617 ritten gereden.

VZW Wielercomité Eeklo viert zijn 45-jarig bestaan. Dit wordt tijdens de jaarlijkse VTT ‘Dwars door de Lembeekse bossen’ gevierd. Alle deelnemers krijgen een aandenken.
VZW Wielercomité schenkt 30 kledijbonnen van 20 € aan de leden die meer dan 7000 km fietsten, meer dan 700 punten behaalden of meer dan 30 zondagmorgenritten reden.

2014  

Clement Vandaele (een van de medestichters van VZW Wielercomité Eeklo)rijdt op zondagmorgen 4 mei zijn 1000° zondagmorgenrit.Hij startte hiermee in 1968. Clement werd hiervoor door zijn wielervrienden gepast in de bloemetjes gezet.

 

 

 

 

 

 

Foto: Clement Vandaele met schoonzoon Luc Lamemrtyn en kleindochter Marlies, allen lid van VZW Wielercomité Eeklo.

VZW Wielercomité Eeklo rijdt zijn eerste gezamenlijke tocht met de brandweer van Eeklo.

2015

 

VZW Wielercomité Eeklo neemt voor het eerst met een volledige ploeg deel aan de 24 uur op rollen ten voordele van Kom op tegen kanker.

 

 

 

 

 

Marcel Verstraete en Claudine Cauwels (zus van medestichter van VZW Wielercomité Eeklo, Robert Cauwels) nemen deel aan Dwars door België, ten gunste van het geode doel: Broederlijk Delen.

 

2016  

VZW Wielercomité Eeklo organiseert voor het eerst ins samenwerking met de Vlaamse Grimpeur, tijdens zijn Grensfietstocht in april, de Vlaamse Grimpeur Challenge, een tocht richting Vlaamse Ardennen van ruim 150 km, naar 8 bekende hellingen uit de Vlaamse voorjaarsklassiekers.

    

 

Voorzitter Filip Bruneel overschrijdt de kaap van 200 000 km. Hij werd hiervoor op passende wijze in de bloemetjes gezet tijdens de jaarlijkse laureatenviering in november.

2017   Van begin juni tot eind september bundelen Boezjeern en vzw Wielercomite Eeklo de krachten en voorzien ze wekelijks toegankelijke fietstochten voor volwassenen die de weg naar het gewone  sportaanbod niet vinden.
Klik hier voor meer info.
2018  

Augustus: Het bestuur van Wielercomité Eeklo wordt door de Burgemeester en Schepenen ontvangen op het stadhuis n.a.v. de vijftigste verjaardag van de club.
De Rycke Margriet, Vandaele Clement, De Soete Julien en Bruneel Robert ontvangen de medaille voor verdienste aan de Stad Eeklo, voor meer dan 30 jaar inzet in het bestuur van de club.

    Wielercomité Eeklo organiseert gedurende 3 dagen de Belgian Cycling Happening.
2019  

15 Mei: Vice-voorzitter Robert Bruneel overlijdt onverwacht in Assenede tijdens de wekelijkse fietstocht op woensdag.

De daaropvolgende zondagmorgenrit wordt als eerbetoon in groep afgelegd naar de plaats van overlijden. Niettegenstaande de gutsende regen is een groot peloton aanwezig.
Klein van gestalte, maar groots voor de club, zo zal Robert altijd herinnerd worden.

   


Juli: Wielercomité Eeklo ontvangt uit hand van de Gouverneur het Koninklijk predicaat en mag zich voortaan Koninklijke vereniging noemen.

   
Nog in juli: 7 leden van Wielercomité Eeklo fietsen in groep naar Recht (Oostkantons – België). De tocht wordt in 2 etappes afgelegd. Na ruim 180 km houden we halt in Namen. De 2° dag doorkruisen we de Ardennen tijdens een tocht van nog eens ruim 100 km. Gedurende de week werden meerdere tochten gefietst. Zelfs de Côte de Stockeu moest er aan geloven.
   

 

 

 

Oktober: Medestichter en bezieler Clement Vandaele overlijdt op 93 jarige leeftijd.

2020  

Door de uitbraak van een wereldwijde pandemie wordt fietsen in groep gedurende maanden onmogelijk. Alle organisaties van Cycling Vlaanderen worden afgelast voor onbepaalde duur.
Kon. Wielercomité Eeklo dient zijn activiteiten op te schorten.
Van zodra in kleine groepjes van 5 en later 10 personen kan worden gefietst beginnen duo's en kleine groepjes de activiteiten te hervatten.

2021

 

Het fietsen in groep is terug toegestaan. 
Echter noch Cycling Vlaanderen, noch de andere bonden organiseren ritten.
Het Koninklijk Wielercomité Eeklo hervat de groepsritten voor zowel de A als de B-groep.
We starten o.w.v. de open ruimte aan het Sportpark en fietsen eigen ritten. Stoppen kan enkel aan een café met terras.
Niettegenstaande de omstandigheden neemt het aantal leden toe.

2022  

Het fietsen begint stilaan terug op gang te komen zoals vroeger.
Echter het aantal organisaties en het aantal deelnemers aan organisaties is sterk afgenomen.
Enkele leden van de A-groep wagen zich aan de cyclo van Parijs-Roubaix.

2023  


Het kon. Wielercomité Eeklo neemt afscheid van Filip Bruneel als voorzitter. Danny De Crop uit Waarschoot volgt hem op

 





Christ De Martelaere, een van de pioniers van de VTT-ritten binnen onze club overlijdt.