EEKLO - COL DE LA BONETTE 2011

 


Op zaterdag 11 juli 2011 vertrokken 10 wielertoeristen van Wielercomité – Eeklo met de fiets van Eeklo richting Col de la Bonette in de Franse Alpen. Deze Col is met zijn 2802 m de hoogste geasfalteerde col in Europa. Luc Aercus, Marc Droesbeke, Marc Geirnaert, Jan Jodts, Michaël Lippens, Marc Mallezie, Steven Platteau, Ronald Roesbeke, Marnix Stofferis en Eddy Van Herzeele hadden zich maandenlang voorbereid om de tocht tot een goed einde te brengen. In 7 dagen zouden zij proberen de 1200 km naar Barcelonette te overbruggen om dan op dag 8 de Col de La Bonette te beklimmen. Met begeleiders Marc Van Vooren en Nicole Bonne hadden ze twee ervaren ratten in de volgwagen en hoefden ze zich over verzorging en bevoorrading gen zorgen te maken.
Het parcours was niet van de poes. Even voorbij Gent begon het parcours te golven en is het nooit meer vlak geweest. Hellingen tot 15 % dienden overwonnen te worden. Maar onder het motto “Samen uit, samen thuis” werd moeilijkheid na moeilijkheid overwonnen. Alleen tijdens de laatste rit kwamen de weergoden roet in het eten gooien. Harde wind, bakken water, koude en mist maakten verder fietsen na goed 50 km onverantwoord. In gezamenlijk overleg werd dan ook besloten om geen onverantwoorde risico’s te nemen en de resterende 100 km naar Barcelonette met de wagen af te leggen.
Gelukkig waren de weergoden ’s anderendaags heel wat gunstiger gezind.  Om 9 uur werd onder een stralend blauwe hemel het startschot gegeven voor de kers op de taart. Een rit die ook nog een extraatje mee kreeg. Die rit reed iedereen voor het eerst met de nieuwe kleuren van de sponsor. De beklimming zelf was er één om duimen en vingers af te likken. Niet overdreven zwaar met een gemiddelde stijging van 6,6 % en een maximaal stijgingspercentage van 10.8 %. Wel 24 km lang en 1589 m hoogteverschil. Onderweg werd genoten van schitterende panorama’s. De vele uren training rendeerden, want iedereen bereikte probleemloos de top. Na nog een laatste foto dook iedereen terug richting Barcelonette waar een klein feestje werd opgezet om het succes van deze fietsreis te vieren.  

 

KLIK HIER VOOR DE FOTO'S